Ann Rosman bor på øen Marstrand sammen med sin mand og deres to små drenge. Hun er uddannet i IT og virksomhedsøkonomi, men hendes store lidenskab er Marstrands historie. Da øens fyr, Pater Noster, blev renoveret i 2002 fik Ann idéen til sin første bog Fyrmesterens datter, om politikvinden Karin Adler. Det er siden blevet til en krimiserie på fem bøger indtil videre, hvoraf de tre er udkommet på dansk og den fjerde kommer på dansk i maj 2015. 

Ann påstår selv, at hun er bidt af en gal sømand og elsker at læse søkort når hun skal slappe af.

»Lægemidlet mod alt er saltvand - sved, tårer eller havet.«

Ann Rosman

6 spørgsmål til Ann Rosman

Hvordan fik du ideen til, at fyret skulle være omdrejningspunkt for mordgåden?

Jeg arbejdede med IT og økonomi for en offshore-virksomhed, som påtog sig at renovere fyret. Eftersom fyret står i Martstrandsfjorden, og jeg bor i Martstrand, føltes det for mig vigtigt, at få det tilbage til den lille ø hvor det har stået siden 1868.

Fyrets historie interesserede mig og jeg kom i kontakt med Bertil Nilsson, en ældre som også boede i Martstrand. Han viste sig at være søn af den sidste fyrmester på Pater Noster. Bertil fortalte om livet ude på den lille ø; blandt andet om viktualiekælderen, der deltes mellem de tre familier der boede derude. Hver familie havde sin egen afdeling. Og derfra begyndte jeg – som krimielsker med en vild fantasi – at fundere. Tænk hvis dem som stod for renoveringen af fyret fandt et lig i den gamle viktualiekælder! En indemuret krop, som har ligget der siden 1965 hvor fyret blev automatiseret, og menneskerne der boede der, flyttede fra øen. Så begyndte jeg at fundere over hvem manden der blev fundet i viktualiekælderen skulle kunne være, og hvordan han kunne være havnet der. Hvis man vil skjule et lig, er det jo lettere at sænke det i havet … Jeg havde ikke alle svarene fra begyndelsen, og måtte selv søge videre for at se hvordan det ville gå. Spændende!


Har du prøvet at sove i fyrmesterboligen? Hvordan var det?

Nej, det har jeg desværre ikke. Men jeg drømmer om at prøve det. Forhåbentlig til sommer. Atmosfæren på Hamneskär er fantastisk!


Har læst at du slapper af med at læse søkort - hvorfor er det interessant?

Jeg har sejlet og langturssejlet meget. Det er der ikke så meget af om vinteren, og så er det en form for afkobling at finde et søkort frem, og ’foregive at sejle’. Det er som at have en smule sommer på dåse, at sidde i sofaen med søkortet i skødet og genkalde sig saltduften, hvordan vinden tager til og hvordan båden krænger.

 
Flere af de kendte svenske krimiforfattere, kommer fra små byer – er det noget ved det lidt isolerede samfund, som gør, at man bliver fascineret af det makabre og livets mere barske vilkår? Var du mon også blevet forfatter, hvis du var opvokset og boede i Stockholm eller Malmø?

Jeg tror ikke det har så meget med plads som med interesse at gøre. Jeg har altid læst meget, haft en vild fantasi og en stor interesse for historie, især når det gælder vilkårene for skærgårdsbefolkningen i Bohuslän, fremfor alt i Marstrand. I min studietid boede jeg i Gøteborg, men jeg tror at jeg før eller senere ville være begyndt at skrive. Tankerne og ideerne har været længe undervejs.


Hvad er din favoritkrimi og hvorfor?

Stieg Larsson, fordi det lykkedes ham at holde spændingen i top hele vejen og har så levende karakterer. Jeg ville ønske at han stadig var her og kunne skrive mere!


Hvem af de andre svenske krimiforfattere vil du helst sammenlignes med? Hvad kan du, som de andre ikke kan?

Jeg vil helst blive set som mig, med min egen stil, men der findes mange dygtige krimiforfattere.