"Når vanviddet rører på sig er yderst velskrevet, indsigtsfuld og trods de triste omstændigheder

titter humoren ind i mellem frem ... En bevægende og anbefalelsesværdig roman."

Bogrummet ★★★★★

Når vanviddet rører på sig

»Jeg burde vel starte med at sige, at jeg ikke er det venligste menneske.« Sådan begynder hovedpersonen Matthew sin historie, inden han leder læseren igennem de kælenavne og særlige håndtegn, som han og hans far har udviklet gennem årene, og fødselsdagsfesten, hvor én af hans bror Simons venner systematisk spiser sig igennem alle ananasstykkerne på de fremsatte oste- og ananaspinde. »Jeg er nitten år gammel, og det eneste, jeg på nogen måde har kontrol over, er, hvordan jeg vælger at fortælle den her historie. Så jeg vil næppe forsøge at fucke det op, vel? Det ville være rart, hvis I gad stole på mig.«

 

Da Matthew Homes og hans ældre bror Simon, der har Downs-syndrom, er på ferie med deres forældre, sniger de sig ud om natten. Men det er kun Matthew der kommer hjem igen.

Ti år senere er Matthew indlagt på psykiatrisk afdeling med diagnosen skizofreni, hvor han ved at skrive sine tanker ned, forsøger at forstå hvad der skete den nat, i de efterfølgende år, og med ham selv.

Sindslidelser vender mennesker indad, skriver han. Vil Matthew, ved at skrive om hvad han finder i sit indre, endelig blive forløst fra sin skyldfølelse?

Nathan Filer er sygeplejerske på psykiatrisk afdeling, og har i kapacitet af dette en unik indsigt i mennesker med sindslidelser. Han skriver med autoritet og sympati om skizofreni, og om Matthews liv både som inde- og udeboende patient. Denne enestående debutroman er ikke bange for at granske hjertets skyggesider, og den viser os styrken der bunder i menneskets ukuelighed og kærlighed. 

Bittersød og vidunderligt godt skrevet … skarpsindig og rørende.”

Daily Telegraph

“En tragisk og komisk fortælling om det, at leve med skizofreni. Et must for fans af Matthew Quicks ‘The Silver Linings Playbook’.”

GQ

“En gribende historie om sorg, galskab og tab. Filer har et talent for livets sorte humor, og Matthew er en karismatisk hovedperson, der drager læseren ind, mens hans egen verden braser sammen.”

Observer Magazine

“Filers fortælling er dybt rørende og indsigtsfuld i sin beretning om sindslidelser. Og Matthew er en hovedperson, som læserne sent vil glemme.”

Booklist

”Helt og holdent overbevisende … et godt håndværk.”

The Evening Standard

“Autentisk, sjov og uforglemmelig sørgelig.”

Sunday Times

”Skarp, sjov og oprivende.”

Daily Express